Sistre Cila Nedir ve Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Sistre Cila Nedir ve Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Herkese yeniden merhaba, sistre cila türü genelde en son teknoloji ile gerçekleştirilip ustalık isteyen bir cila türüdür. Kullanım alanları ise genelde ayırt etme olmaksızın parkalerin bulunduğu bütün alanlarda uygulanabilmektedir.

Sizde evinde masif parke kullanan şanslı insanlardansanız, her 15-20 senelik süre sonunda masif parkenin yaşını belli etmeye başladığını bilirsiniz. Mobilyaları hareket ettirmekten kaynaklı çizikler, güneş etkisi ile oluşan matlaşmalar ve renk değişimi gibi görüntü sorunlarının yanı sıra hareket etmeye başlayan ve gıcırdayan parkeler, artık bir bakım sürecine girmeniz gerektiğini gösteren işaretlerdir.

sistre parke cilası

 

Sistre Cila Nedir?

Masif parkenin, otomatik makineler yardımı ile zımparalanması, eğer gerekiyorsa boyanması ve sonrasında birkaç kat (3 kat tercih edilir) cilalanması sistre cila zımpara işlemlerinin bütününe sistre cila denir.

Zımparalama işlemi masif parkenin ömrü boyunca 8 ila 10 defa uygulanabilir. Eğer, gerçekten çok eski ve bakımsız bir evden bahsedilmiyorsa yada bir önceki sistre işleminde çok agresif bir zımparalama işlemi uygulanmadıysa parkeleriniz rahatlıkla yeni yapılmış gibi görünebilir. Zımparalama işlemi sırasında parkenin üst bölümünden 1mm’den daha az bir inceltme yapılır.

Eğer ki parke daha önce sistre cila işlemi görmüşse, parkede yeterli kalınlık var mı diye bakılmalıdır. Bunun için çok görülmeyen dolap altı yada koltuk arkası gibi bir yerden bir parkenin sökülmesi uygun bir çözümdür.

  Banyo Tadilatı Nasıl Yapılır - Tadilat Ne Kadara Mal Olur ?

Daha önce zımpara işlemi geçirmemiş parkelerde ise daha rahat olabilirsiniz. Şu unutulmamalıdır ki sistre cila işlemi sadece masif parkeye uygulanabilir. Laminat yada lamine parkelerde bu işlem uygulanamaz.

Sistre Cila
Sistre Cila Hizmetini Kimlerden Almalısınız

Peki bu işlemi kime yaptırmalısınız. Sistre cila işlemi, bu konuda uzmanlaşmış ustalar yada masif parke döşeyen ustalar tarafından yapılmalıdır. Bu işi yapmaması gerekenler ise; sadece laminat parke döşeyen firmalar ve ustalarıdır. Ayrıca bu işi kendi başınıza da yapmanızı önermeyiz. Sistre cila konusunda ustalar ve firmalardan en az üç teklif toplayın. Fakat bu teklifleri toplarken, şu soruları da sormayı unutmayın.

Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?

Toz toplayan veya tozu önleyen cihazlar kullanıyor musunuz?

Maliyeti Etkileyen Unsurlar

Sistre cila yapan firma ve ustaların çoğu m2 boyutu üzerinden fiyatlandırma yaparlar. Fiyata etki eden bir diğer noktada sistre yapılacak evin eşyalı olup olmamasıdır. Boş bir ev her zaman daha hızlı ve rahat bir şekilde sistre cila yapılır.

Evin eşyalı olması durumunda ise, hem eşyaların odadan odaya taşınmasının gerekliliği, hem de tüm odaların aynı anda yapılamaması gibi sebeplerle projenin süresi uzar. Bu zaman maliyeti ustanın ücretine eklenecektir.

  Ses Çıkaran Parkeler Nasıl Susturulur (Parke Tadilatı)

Ortalama Fiyatlar

Zımparalama, renklendirme ve son olarak koruyucu cila katmanlarının yapılabilmesi için 20 ila 35 TL arasında fiyatlar söz konusu olabilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu fiyatları; evin eşyalı olup olmaması, renk değişimi talep edilip edilmemesi, zeminden kopmuş hareket eden parke sayısının çokluğu etkileyecektir.

Sistre cila işleri; eşyasız evlerde 3-4 gün eşyalı evlerde 6-7 gün sürebilir. İmkan varsa sistre cila yapılacak odalarda ki tüm eşyaların taşınması, projenin daha hızlı ve daha az maliyetle bitmesi için gereklidir.

Sistre projeleri yılın her zaman uygulanabilir fakat cila işlemi sırasında kimyasalların kuruması ve kokunun dağılması için devamlı havalandırmaya ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Eğer evinizi yeni aldıysanız taşınmadan önce sistre cila yaptırmak en uygun çözümdür.

Sistre Cila

 

Farklı Çözümler

Sadece belirli bir alanda sorun yaşanıyorsa; örneğin devamlı güneş alan yerler yada mobilyanın çok hareket ettirildiği yerler gibi. Bu tip bölümlerde hafif bir zımparalama ve cilalama işlemi yapılması uygun olacaktır.

Bir diğer alternatif de masif parkenin bakımı ile ilgilidir. Bazı çizikler sadece parkenin üst cila katmanında oluşurlar. Böyle bir durumda sadece cila katmanını kaldırarak yeni cila yapılması hem ucuz hem de etkili bir alternatif olacaktır.

  Her Dekorasyonda İşinize Yarayacak 10 Altın Öneri

Ses Çıkaran Parkeler

Parke, evin zeminine yapıştırılan bir üründür. Bu yapıştırma sırasında, zift, marangoz tutkalı yada özel yapıştırıcılar kullanılır. Eğer tutkal kullanılarak yapıştırıldıysa belirli bir süre sonunda kuruyan tutkalın kırılması sonucu parke hareket etmeye başlar. Az sayıda parkenizde böyle bir sorun yaşanıyorsa bu linkte yer alan makalede çözüm önerileri bulabilirsiniz.

Fakat çok fazla sayıda bu sorunu yaşadığınız parke varsa, sistre cila uygulaması sırasında yeni nesil yapıştırıcılar kullanarak bu sorun çözülebilir. Zımparalama sonrasında parkelerin arasında oluşan açık noktalardan yapıştırıcı malzeme dökülerek yapılan bu işlem sonrasında hareket eden ve ses çıkaran parke sorununu atlatabilirsiniz.

Eğer bu işlem sorununuzu çözmez ise parkelerinden yerinden sökülerek yeniden yapıştırılması gerekecektir. Unutulmamalıdır ki masif parke evinizde ki mücevherdir ve basit bakımlarla yüzyıllarca dayanabilecek bir özelliğe sahiptir. Masif parkenizi bakımlı tutarsanız hem sağlıklı hem de dayanıklı bir döşemeyi uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

error: Seni gidi yaramaz seniii :)